Najbolje lokacije za fotografiranje mladenaca na dan vjenčanja u Zagrebu

Približavanjem dana vjenčanja mnogi mladenci koji svoj najvažniji dan organiziraju u Zagrebu počinju razmišljati o idealnoj lokaciji za fotografiranje (i snimanje). Na temelju dugogodišnjeg iskustva u fotografiranju vjenčanja želimo pomoći mladencima i olakšati im izbor lokacije za fotografiranje i pomoći savjetima kojim kriterijima se treba voditi pri izboru lokacije za foto session.

Na drugom mjestu možete pročitati važne napomene koje treba uvažiti prilikom odabira lokacije za fotosession vjenčanje neovisno o gradu ili doba godine.

U Zagrebu postoji nekoliko svima poznatih mjesta za fotosession mladenaca koji su (s razlogom) popularni već desetljećima. Nije loše ići putem koji je već netko utabao prije tebe. Prvo ćemo navesti one najpopularnije i najpoznatije, ujedno i one za koje nije potrebna dozvola.

Gornji grad je vjerojatno najpoznatija Zagrebačka lokacija za fotografiranje mladenaca i to s razlogom: urbani štih starog Zagreba s prekrasnim vizurama na cijeli grad, bez automobila i s umjerenim brojem prolaznika odličan su izbor s puno različitih mogućnosti na malom prostoru i neposrednom blizinom gradske vijećnice i više prekrasnih crkvi u kojima je moguće održati obred vjenčanja. Nedostatak Gornjeg grada je relativna prometna izoliranost i nedostatak parkirnih mjesta što znači da, ako vaš obred vjenčanja nije na Gornjem gradu, ako su sve ostale adrese relativno udaljene, a vremenski raspored pregust vjerojatno je bolje potražiti drugo rješenje. Mali trik je da ispred vijećnice postoji nekoliko parkirnih mjesta namijenjenih mladencima i foto ekipama za vjenčanja vikendom a koja se mogu koristiti i ako nemate termin u vijećnici. Osobno volim raditi na Gornjem Gradu i uvijek to doživljavam kao izazov samom sebi da napravim fotografiju koju se nitko drugi nije sjetio na tako popularnoj lokaciji.

Donji grad tj. Zrinjevac je sljedeća popularna lokacija za fotografiranje mladenaca koja ima dva lica: ono optimalno u ranim poslijepodnevnim satima kada sunce probija kroz krošnje drveća, sve fontane rade a ljudi ima u umjerenom broju i ono drugo, manje poželjno, kada se na Zrinjevcu odvijaju (uglavnom nama nepredvidiva) različita događanja i/ili koncerti koji posljedično privuku veliki broj posjetitelja čime cijela lokacija postaje djelom nedostupna i neupotrebljiva za fotosesion mladenaca. U takvim slučajevima najbolje jekoristiti manje poznate lokacije južno od Zrinjevca: akademiju, umjetnički paviljon i parkove oko njih.

Vrlo je važno doba dana jer Zrinjevac bez sunca je puno manje zanimljiv od Zrinjevca okupanog suncem. Parkiranje vikendom u blizini Zrinjevca je malo jednostavnije nego radnim danom ali svejedno može biti izazov koji često uzme nešto od vremena planiranoga za fotografiranje.

Sljedeća popularna lokacija su nove Zagrebačke fontane kod zgrade NSB-a gdje su prednosti odlična prometna povezanost i mogućnost parkinga, mali broj prolaznika i dovoljno sunca kroz veliki dio dana.

Najvažniji element je voda, voda i opet voda ali nije loše iskoristiti i dobro održavani cvijetnjak oko fontana (pod uvjetom da fotograf ima znanja i opreme da to iskoristi). Ako imaju dobro oko mnoge interesantne motive fotografi mogu pronaći i oko zgrade NSB ali uz opasnost da vas zaštitari potjeraju ako se predugo zadržavate (potrebna je dozvola, samo što još nitko nije uspio saznati tko ju i kako izdaje).

Ponekad je subotom na fontanama bila gužva jer je istovremeno bilo više parova koji su željeli fotografirati ali sada kada su sagrađene dvije dodatne fontane vjerojatno će biti lakše izabrati fontanu samo za vas J .

Slijede dvije lokacije koje su također popularne za fotografiranje mladenaca: Bundek i Jarun. Posebno je interesantan Bundek jer se upravo tamo veliki broj parova upoznao ili zaručio. Loša vijest je da je i za Jarun i za Bundek potrebno ishoditi dozvolu za fotografiranje mladenaca, a dobra vijest je da je dozvola besplatna. Ishođenje dozvole obavlja fotograf ali treba napomenuti da zbog birokracije takvu dozvolu treba zatražiti najmanje 7-10 dana ranije kako bi bili sigurni da će dozvola biti izdana na vrijeme pa te lokacije nisu dobar izbor za last minute aranžmane. Detaljnije informacije možete potražiti na web stranicama Centra za upravljanje sportskim objektima jer se osobe odgovorne za izdavanje dozvola često mijenjaju.

Obje lokacije su vikendom jako popularne za šetnje, roštiljanje, rekreaciju ili kupanje pa je potrebno poznavati neka manje poznate dijelove parka gdje je moguće napraviti foto session u miru i bez dima obližnjeg roštilja.

Slijede lokacije popularne za fotografiranje mladenaca za koje je potrebno ishoditi dozvolu uz plaćanje. Svakako tu treba spomenuti Park Maksimir jer većina mladenaca ne zna da Javna ustanova Park Maksimir naplaćuje fotografiranje na području parka po cijeni od 625 kn (PDV uključen). Dozvolu (putem posebnog obrasca) ishođuje i plaća fotograf (prema dogovoru s mladencima) i vrijedi za ograničeni broj osoba i za ograničeno vrijeme – kontakt osoba je glavni nadzornik parka gospodin Branko kojem se možete obratiti na mail nadzor@park-maksimir.hr za više informacija. Ako se odlučite za fotografiranje u Maksimiru možete računati na lijepa jezera, prekrasne perivoje i zanimljivu vegetaciju. Najbolji parking je preko puta parka kod Dinamovog stadiona (pod uvjetom da nije istovremeno utakmica).

Botanički vrt je zanimljiva lokacija zbog prekrasnog zelenila, jezera s mostićem (ljeti se nivo vode jako spusti), zanimljivim paviljonom i dosta hlada. Park djeluje u okviru PMF i dozvolu za fotografiranje vadi fotograf uz plaćanje 400 kn u gotovini u tajništvu parka. Dozvola i rad u parku imaju neka važna ograničenja s kojima je većina fotografa upoznata i treba poznavati park i neke trikove kako bi se napravili najbolji materijali. Posebno je zahtjevno kada se istovremeno radi fotosession i videosnimanje gdje nekada sudjeluje tim od 4 osobe pa je poželjna dobra uigranost i suradnja zbog ograničenog kretanja. Parking je dostupan u Runjaninovoj ulici sa zapadne strane parka.

Jedna od lokacija koja je samo dijelom u Zagrebu je Medvedgrad za koji se dozvola plaća 300 kn ali je prednost da ju je moguće platiti i na licu mjesta bez najave, iako je najava poželjna.

Od dobrih ideja za fotografiranje možemo navesti još neke gradske parkove kao što su Ribnjak i Opatovina.

Ako želite saznati neke interesantne a manje poznate lokacije za fotografiranje mladenaca potražite poseban članak na našim web stranicama, a za nove ideje pogledajte našu galeriju fotografija.