Manje poznate lokacije za savršene fotografije mladenaca u Zagrebu

Godišnje se u Hrvatskoj sklopi više od 20.000 brakova, a od tog broja veliki dio otpada na Zagreb kao grad s najviše stanovnika i sa stalnim useljavanjem stanovništva. Imajući to u vidu nije lako u gradu starom 900+ godina pronaći novo originalno mjesto za fotografiranje mladenaca, ali kako kaže stara izreka: „ljepota je u oku promatrača“, u ovom slučaju fotografa kojeg izaberete za svoje vjenčanje. Ovom prilikom želimo ilustrirati da ponekad sama lokacija i nije najvažnija nego mašta i sposobnost fotografa da iz, na prvi pogled, neupotrebljive situacije, izađe s dobrim i originalnim fotografijama.

Općenite savjete za izbor idealne lokacije za fotosession mladenaca koji mogu vrijediti za vjenčanja u Zagrebu ali i bilo gdje drugdje pogledajte ovdje

Jedno od takvih manje korištenih mjesta je Marulićev trg pored zgrade Državnog arhiva, a preko puta Botaničkog vrta. Veliki prostrani trg ima nekoliko pogodnosti od koji su laka dostupnost i blizina parkinga jedno od važnijih. Sama lokacija je sjajna kombinacija zelenila i arhitekture. Zgrada Hrvatskog državnog arhiva koja je spoj rane bečke secesije i moderne europske arhitekture s početka 20. stoljeća (neki je znaju kao zgradu stare Nacionalne knjižnice) je jedna od najljepših zgrada u Zagrebu. Otvoreni trg omogućava dosta svjetla i sunca a ipak ima i dosta hlada za vruće ljetne dane.

Sljedeća lokacija je okolica zgrade NSB tj. nove Nacionalne knjižnice pored novih fontana. Dok se većina mladenaca i fotografa slijepo drži vodoskoka samo desetak metara dalje nalazi se niz zanimljivih mikrolokacija koje omogućuju sjajne fotografije pa čak i refleksije u neke trenutke dana. Ali treba biti oprezan jer ponekad zaštitari imaju običaj izaći i tražiti dozvolu koju izdaje netko tko nikad ne odgovara na mailove pa ju nije moguće dobiti u razumnom roku.

U samom centru grada na Zagrebačkom Dolcu pored Crkve Svete Marije moguće je napraviti sjajne fotografije ali nedostatak je nemogućnost parkinga i prekratak period između uklanjanja stolova i zalaska sunca.

Dok svi znaju da je Gornji Grad popularna lokacija za foto session za one manje zahtjevne (i možda sramežljive) moguće je fotografirati na Dubravkinom putu. Za one koji ne znaju to je nastavak ulice Tuškanac nakon garaže. Iako ne obiluje velikim izborom scena nalazi se u kotlini pa nema puno sunca što usred ljeta može biti i dobra stvar. Postoji puteljak koji vas vodi na Gornji Grad pa je moguće tu lokaciju koristiti kao početak foto sessiona koji se nastavlja na Gornjem Gradu.

Na glavnom željezničkom kolodvoru moguće je fotografirati ako se javite šefu smjene na glavnom peronu, natkriveni peron, stara lokomotiva ali čak i unutrašnjost kolodvora mogu biti rješenje koje može poslužiti i za vrijeme kratkotrajnog pljuska.

Jedna od najpopularnijih crkvi za vjenčanje je Crkva Svetog Antuna Padovanskog koju mnogi zovu Sveti Duh, važno je znati da je velika crkva zapravo Crkva Svetog Antuna Padovanskog a stepenicama s južne strane crkve odlazi se na plato iznad crkve gdje se nalazi jako lijepa omanja kapela Svetog Duha. Ispred kapele na platou moguće je održati foto session jer zbog povišenog položaja ima dugo sunca.

Međutim pravi skriveni biser je prekrasan mali botanički vrt s jezercetom koji je skriven zidom od ulice. Da bi došli u vrt potrebno je pozvoniti na obližnja vrata samostana kako bi vas netko pustio u vrt. Izaći možete i sami kroz dvorišna vrata. Lokacija je idealna za sve koji se žene u obližnjoj crkvi ili kapelici jer mogu odmah poslije obreda napraviti foto session bez vožnje i problema s parkingom.

Na sjevernom djelu grada puno mladenaca obred sklapanja braka obave u Samostanu Svetog Franje Ksaverskog koja ima lijepi park ispod crkve s vrlo zanimljiv dvostrukim stepenicama, ali malo ljudi zna da u neposrednoj blizini postoji Malinov park koji, iako nevelik, ima neke sjajne mikro lokacije uz laku dostupnost automobilom i mogućnost parkinga.

U istočnom djelu grada postoji tzv. Pionirski grad, nekada popularno izletište danas zapušteni park ali koji još uvijek pruža mogućnosti zanimljivih fotografija. Još zanimljivija lokacija je privatni ribnjak neposredno preko puta Pionirskog grada gdje je moguće fotografirati oko krasnog jezerca uz dogovor s osobljem ribnjaka. Parking je odmah pored ribnjaka.

Park Maksimir je često biran za foto session i pored činjenice da treba platiti dosta skupu dozvolu (625 kn) ali malo se mladenaca sjeti da osim svima poznatih jezera oko Zoološkog parka sa zadnje strane parka možete autom doći do drugih jezera. Kome se da doći do parka sa stražnje strane ulicom Fakultetsko dobro može koristiti zanimljive dijelove 4. i 5. jezera s nekoliko sjajnih mjesta uključujući i zanimljivu sjenicu od breze. Parkirati se može na putu na prilazu jezerima kod obližnjih kuća. Ako mislite da vam za taj dio parka ne treba dozvola varate se, zaštitari patroliraju na biciklima i velika je vjerojatnost da vas udalje ako nemate dozvolu.

U zapadnom djelu grada česta su vjenčanja u stenjevačkoj crkvi Uznesenja Bl. Djevice Marije, a pored crkve je jako lijepi Gospin park s puno sunca i dobrog hlada te nekoliko zanimljivih detalja (bunar, zidne dekoracije itd.). Parking je odmah pored crkve pa je lokacija odlična za fotosession neposredno prije ili poslije obreda.

Osim navedenih lokacija postoji još puno malih zanimljivih mikrolokacija za kojih ovdje nema mjesta jer dobrom fotografu svaka lokacija može biti iskoristiva uz uvjet da ima dovoljno vremena da sve iskoristi na prikladan način. Kako smo napomenuli na početku nije lokacija najbitnija već sreća i ljubav na licima mladenaca jer to je ono što mi zapravo želimo zabilježiti i sačuvati za budućnost.

Osim manje poznatih postoje i svima poznate lokacije za fotografiranje mladenaca u Zagrebu a više o tim poznatim lokacijama za fotografiranje na dan vjenčanja u Zagrebu pročitajte u narednom članku.