wedding book-CRC

Photo book za vaše fotografije vjenčanja

 

Profesionalni fotograf za fotografiranje vjenčanja treba slušati želje i potrebe mladenaca i zato je vaš fotograf za vjenčanja napravio dodatni korak u proširenju ponude photo book -a tj. foto knjige vjenčanja. Photo book ( wedding book , fotobook ,  foto book ili jednostavno knjiga vjenčanja ) postao je iznimno popularan način čuvanja uspomena i pomalo istiskuje klasične fotografije vjenčanja ( iako svaki iskusniji fotograf vjenčanja zna da ništa ne može zamijeniti dojam koji daje klasični foto papir ). Ipak, elegantno dizajnirani photo book predstavlja idealan način da svoje fotografije vjenčanja podijelite sa svojim prijateljima i svojim najdražima. Skoro svaki studio za snimanje i fotografiranje vjenčanja ima u svojoj ponudi foto book , a dobar studio za fotografiranje svadbi ponuditi će mladencima izbor različitih papira za njihov photo book.
Vrste wedding book -ova u ponudi

U našoj ponudi postoje tri vrste wedding book – ova različitih svojstava i izbora korica:

1)    CLASSIC WEDDING BOOKje knjiga dimenzija 40×30 ili 30 x 20 cm. Rađena tehnikom tvrdog uveza, tiska se na Lustre foto papiru. U ponudi je u raspnu od 40 – 100 stranice. Korice su tanje i u ponudi je nekoliko jednostavnih dizajna korica: bijela, siva i crna sa mogućnosti ispisa imena srebrnim ili zlatnim tiskom. Classic wedding book ima mekane stranice i termalni uvez.

2)    PREMIUM WEDDING BOOK je knjiga rađena u formatu 40×30 cm, 30 x 20 cm i 20 x 15 cm. Premium book može biti sa mekim listovima i sa tvrdim (lay flat - kaširanim) listovima. U našim paketima u pravilu nudimo PREMIUM wedding book sa Lay Flat uvezom - tvrdim tj. kaširanim listovima jer to omogućuje lijepši dizajn i neprimjetne prelaze preko uveznog djela knjige. Knjiga sa mekim listovima je rađena tehnikom tvrdog uveza sa bigom na hrbtu radi lakšeg listanja i otvaranja, tiska se na certificiranom E-Photo Lustre papiru za izradu profesionalnih foto knjiga, kojem zbog karakterističnog foto odsjaja nije potrebna plastifikacija. Osim na Lustre papiru, nudimo mogućnost tiska na mat ili glossy papiru. U ponudi je u rasponu od 30 – 100 stranica, a u ponudi su razne opcije i doplate poput Luxury i Premium korica, Canvas korice, pleksiglas korice, aluminijski umeci, metalne pločice sa imenima mladenaca i kutije u raznim bojama i sl. Premium bookovi su otporniji na habanje od standardnih wedding bookova u što ste se mogli uvjeriti na našem demo primjerku koji je prelistavan stotinama puta za vrijeme sajma da se to na njemu uopće ne vidi.

3)    LUXURY WEDDING BOOK je knjiga rađena u formatu 40×30 cm ili 30 x 21 cm. Rađena u Lay-flat uvezu sa lakoćom se otvara do kuta od 180°. Tiska se na certificiranom E-photo Lustre papiru papiru za izradu profesionalnih foto knjiga, kojemu zbog karakterističnog foto odsjaja nije potrebna plastifikacija. Listovi su kaširani sa kartonom debljine. Luxury wedding book se od Premium book-a razlikuje dodatnim izborom korica, plexi ili alu umetkom i unutarnjim forsecom sa dekoriranim uzorcima.

Premium ili Luxury wedding book sa tvrdim (kaširanim) listovima

Premium ili Luxury wedding book sa tvrdim (kaširanim) listovima

Papir

 

Najvažnija komponenta wedding book-a osim samih fotografija je papir na kojem su otisnute fotografije. Postoji više vrsta papira u ponudi a mi ćemo istaknuti certificirani E-PHOTO LUSTRE papir koji ste mogli vidjeti u našim velikim Premium bookovima na sajmu.

Koliko veliki photo book trebate?
Onoliki koliki želite, a tehnički ga je moguće otisnuti.
Standardni photo book je veličine 40 cm širine i 30 cm visine (uz manja odstupanja ovisno o vrsti korica i proizvođaču) i takav photo book predstavlja idealan izbor za mladence.
Manji photo book obično je dimenzija 30 cm širine i 20 cm visine stranica (cca A4) ili 20 cm širine i 15 cm visine i može se naručiti zajedno sa velikim photo book-om, a najčešće ga mladenci poklanjaju roditeljima i/ili kumovima.
Uz navedene formate u ponudi je još i popularan kvadratni format standardne veličine 30 cm x 30 cm, gdje manji album imaju dimenziju 20 x 20 cm.

Profesionalni fotograf vjenčanja prilagoditi će svoje kadriranje formatu photo book-a koji ste izabrali. Ako niste odmah izabrali photo book , ali namjeravate ga napraviti kasnije, dobro je da vaš fotograf za vjenčanja zna za tu mogućnost. U našoj ponudi postoji mogućnost naknadne izrade fotobook–a ukoliko to vaše fotografije vjenčanja tehnički omogućuju.  Bez obzira je li mjesto za vaše fotografiranje vjenčanja Zagreb ili neki drugi grad, svoje fotografije vjenčanja možete poslati Internetom, a knjiga vjenčanja biti će vam poslana kurirskom dostavom. Kada je wedding book dizajniran probna verzija biti će vam poslana na ogled i eventualne korekcije jer, iako ga mi dizajniramo kao autori fotografija, ipak je to VAŠ photo book i vi trebate uživati u njemu.


Da li je i kada važna oprema za fotografiranje vjenčanja?


Standardna veličina 40 x 30 cm omogućava izradu fotobook-a u kojem slika može biti preko obje stranice, dakle ukupnih dimenzija 80 cm x 30 cm, a to je vrlo pristojan komad fotografije, a to su najčešće stranice nad kojima se najviše uzdiše i kojima se poslije najviše dive oni kojima ćete pokazivati vaš photo book.
Za tako velike fotografije potrebna je i adekvatna oprema. Iako vas ne želimo zamarati tehničkim pojedinostima opreme koju koristimo samo ćemo napomenuti da mi fotografiranje vjenčanja radimo za naše klijente fotoaparatima Nikon D810 i D800 sa najvećom rezolucijom senzora od 36 miliona pixela što nam omogućava izradu velikih fotografija preko dvije stranice za vaše photo book –ove koje uvijek oduševljavaju vaše prijateljice i prijatelje. Više o opremi s kojom radimo fotografiranje vjenčanja možete pronaći na stranicama najpriznatijeg svjetskog laboratorija za testiranje tehničkihkvaliteta fotoopreme DxO Marks koji su senzor Nikona D810 proglasili najboljim senzorom testiranim do danas za standardnu opremu 35 mm formata.  Dodatni link na http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-D800-Review/Sensor-performance .

Zadnje, ali ne i manje bitno…

Zadnja napomenu koju smatramo da je korisno imati u vidu prilikom odabira photo book – a kao načina prezentiranja fotografija vjenčanja je da u izboru fotografija vjenčanja i dizajnu wedding book –a postoje neka univerzalna pravila koje je potrebno poštivati da bi vaš photo book imao ona svojstva koja se očekuju, a to je prvenstveno da ispriča priču o vama i vašem vjenčanju. Stoga, ako će vaše fotografije vjenčanja jedino biti prezentirane u wedding book –u (tj. ako ne ugovorite i dio fotografija na klasičnom foto papiru) veliki dio fotografija koje će vam biti možda važne ili zanimljive nećete imati u papirnatom obliku (već samo u digitalnom obliku). Fotografije stolova,  baš svih gostiju i slične fotografije vjenčanja kojih ima na svakom vjenčanju i koje mogu biti važni vama ili vašem partneru ne mogu ući u photo book (fotograf vjenčanja treba biti upoznat i prije nego što počne fotografiranje vjenčanja ako vam dolazi netko čije fotografije su vam bitne).
Također se neki zainteresirani klijenti ne mogu odlučiti wedding book ili klasičan album sa fotografijama pa žele i jedno i drugo. To je naravno moguće ali je iskustvo pokazalo da je to nepotrebni trošak, jer je ionako teško nekome pokazivati wedding book od stotinjak stranica i nakon toga izvaditi album uz riječi a sada sve to isto još jednom sa malim varijacijama. Stoga je naša preporuka da se odlučite za jedan od ova dva načina prezentacija fotografija i tako imate sve fotografije na jednom mjestu.