Fotografiranje portreta za poslovne i privatne potrebe

U današnje doba interneta i društvenih mreža fotografija je postala sveprisutna i sve važnija u poslovnom i privatnom svijetu. Fotografija neke osobe presudno utječe na percepciju te osobe u njezinom privatnom i poslovnom okruženju.

Alexis Tsipras, premijer Grčke

Alexis Tsipras, premijer Grčke

Iz tih i drugih razloga preporučujem da tako važnu stvar kao što je prezentacija vas i vaše osobnosti ne prepustite slučaju već taj zadatak povjerite osobi koja je profesionalni fotograf i koja ima iskustva i znanja kako bi vi i vaša okolina bili zadovoljni.

Profesionalni fotograf omogućava da se posvetimo svim onim detaljima koji, svjesno ili nesvjesno, utječu na doživljaj nečijeg lika na fotografiji, a razlikuju se od osobe do osobe, različito za žene i muškarce, a opet posebno za djecu.

U današnje doba društvenih mreža i mobilnih komunikacija fotografije se šire i dijele velikom brzinom i, jednom kada izađu u digitalni svijet, teško se mogu zaustaviti. Jedan od načina na koji se može zaustaviti loša fotografija koja je otišla u digitalni svijet jest da se kreira nova, estetski i tehnički bolja fotografija koja onda u pravilu bude i interesantnija, a s time se povećava i njezina rasprostranjenost.

Fotografija ljudi je posebna vrsta fotografije gdje i profesionalni fotograf i portretirana osoba plešu ples na rubu provalije. U tom plesu važno je međusobno poštovanje i uvažavanje, s jedne strane potrebe i želje klijenta, a s druge strane fotografska pravila i estetika koji nekad međusobno konvergiraju, a nekad se razilaze u beskraju svemira.

Fotograf umjetnik ima slobodu izražavanja i svog viđenja stvarnosti, pa tako i svoje viđenje osobe koju portretira (ukoliko portretirana osoba pristaje na to).

Profesionalni fotograf ima sasvim drugu ulogu i njegov zadatak je da fotografiju osobe prikaže na način da oboje budu zadovoljni, a prvenstveno da zadovoljan bude klijent koji je fotografa i angažirao.

Oliver Stone, režiser

Oliver Stone, režiser

U takvoj situaciji stvaranje dobrog profesionalnog portreta, portfolia ili obiteljske fotografije jest proces u kojem profesionalni fotograf usko surađuje sa klijentom i pokuša ispuniti njegova želje i potrebe na način da maksimalno iskoristi svoje znanje i opremu na sve načine koje dopuštaju zakoni fizike.

Kako je svaki čovjek jedinstven po svom vanjskom, ali i unutarnjem biću, tako je i proces nastanka svakog portreta jedinstven. U tom procesu stvaranje česti su pokušaji i pogreške, a sve u cilju nastanka estetski i tehnički kvalitetne fotografije.

Portrete snimamo u vašem ambijentu sa profesionalnom rasvjetom i opremom koja zavisi od prostora, kvalitete i količine svjetla ili u profesionalnom foto studiju uz studijsku rasvjetu.

Prilikom fotografiranja vodimo računa o izboru lokacije, dekorativnim i funkcionalnim elementima prostora  te izgledu osobe koju snimamo.

Davorin Bogović, rock'n'roll

Davorin Bogović, rock'n'roll

Po završetku fotografiranja slijedi fotografov izbor kvalitetnih snimaka koji se, potom, daju na uvid klijentu kako bi odabrao one fotografije koje mu djeluju sukladno potrebi za koju se portretira i ugovorenoj količini fotografija. Nakon toga slijedi koloristička obrada, čišćenje i tehničko dotjerivanje fotografija. Količina daljnje digitalne obrade ovisi o želji klijenta i ugovorenoj usluzi te može biti veća ili manja.

Profesionalni fotograf izvući će ono najbolje iz vas, a istovremeno umanjiti dojam onoga što smatrate manje zanimljivom djelom svoje fizičke pojavnosti. Eto, nije moglo biti jasnije ;-) .